Het heupgewricht
“Typische klachten van het heupgewricht zijn pijnklachten, vanuit de lies uitstralend naar het bovenbeen of zelfs de knie.”
Het heupgewricht vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het bekken. Als onmisbare schakel tussen romp en benen dragen zij ons lichaamsgewicht en vormen zij een belangrijk onderdeel van onze mobiliteit (lopen!). Het heupgewricht is een kogelgewricht, met aan de kant van het bovenbeen een kogel die in de heupkom in het bekken bewegen kan.
Ons heupgewricht wordt gestabiliseerd door meerdere spieren, pezen, banden en een stevig gewrichtskapsel. Deze zorgen ervoor dat bewegingen als buigen, strekken en draaien mogelijk zijn, zonder dat de heup “uit de kom” schiet. Bij normaal lopen en bewegen krijgt het gewricht een kracht te verduren, te vergelijken met 2,5x ons lichaamsgewicht. Bij sport, springen en rennen is deze belasting nog meer!
Aandoeningen van de heup zijn onder te verdelen in degeneratieve (slijtage) en traumatische (ongelukken) aandoeningen. Deze aandoeningen leiden typisch tot een beperking van de beweging van de heup, met begeleidende pijnklachten bij belasting (of in rust). Ook zwelling en een drukgevoel kunnen klachten veroorzaken. Typische heupklachten worden vaak in de lies aangegeven, met vaak uitstraling richting het bovenbeen (soms zelfs tot de knie).
Aandoeningen van de heup (zoals artrose) zijn middels een operatie te verhelpen (“nieuwe heup”), maar zolang dit te vermijden is heeft echter een conservatieve behandeling altijd onze voorkeur.