Het kniegewricht
“Het kniegewricht, met de bijbehorende banden, pezen en spieren, is het grootste gewricht van het menselijk lichaam.”
Het kniegewricht is de schakel tussen de twee langste botten van het menselijk lichaam; het bovenbeen en het scheenbeen. Het gewricht bestaat eigenlijk uit drie gewrichten; het binnenste en buitenste gewricht (tussen bovenbeen en scheenbeen) en het patellafemorale gewricht (tussen knieschijf en bovenbeen).
Normaal gesproken, zijn in een gezond kniegewricht alle onderdelen van het gewicht met kraakbeen bedekt. Verder ligt in het binnenste en buitenste gewricht een hoefijzervormige “schokdemper”, de meniscus. Deze beschermen het kraakbeen van bovenbeen en scheenbeen bij belasting.
Het kniegewricht is een scharniergewricht, echter zijn er ook draaibewegingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen mogelijk. De stabiliteit van het kniegewricht komt door verschillende kniebanden tot stand. Aan de zijkanten zijn dit de binnen- en buitenband, in het gewricht de voorste en achterste kruisband.
Aandoeningen van het kniegewricht kunnen worden opgedeeld in degeneratieve (slijtage) en traumatische (door ongelukken, blessures) aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen pijnklachten van de knie, een bewegingsbeperking, zwelling en een drukgevoel in de knie veroorzaken. Verder kunnen door verschillende aandoeningen afwijkingen van de stand van het been (X- of O-been stand) ontstaan.
Wij hebben hier een aantal veel voorkomende aandoeningen en behandelingen voor U samengevat. Wij streven (indien mogelijk) ten aller tijde naar een conservatieve behandeling, maar bij sommige aandoeningen kan een operatie toch noodzakelijk zijn.